Manyetik Matkap Çeşitleri

Manyetik matkap icat edildiği ve piyasaya sürüldüğü 1973’ten beri birçok gelişme gördü. Kullanım amacına bağlı olarak çeşitli manyetik matkaplar vardır. Aşağıda manyetik matkap çeşitleri hakkında kısa bilgiler verilmiştir.

  • Standart Manyetik Matkaplar

Standart bir manyetik delme makinesi, piyasada en sık görülen manyetik matkaplardır. Bu tip manyetik matkaplar sadece delme içindir. Bu makinelerin delme kapasiteleri 1 mm çap ile 130 mm çap arasında değişebilir.

  • Kılavuz Çekme Özellikli Manyetik Matkaplar

Kılavuz çekmek için özel olarak tasarlanmışlardır. Değişken hız kontrolü ve değişken tork ile donatılmıştır. Bu tür makineler M42’ye kadar kılavuz çekebilirler. Delme, kılavuz çekme, raybalama ve havşa açma işlemlerini gerçekleştirebilir.

  • Hafif Manyetik Matkaplar

Hafif manyetik matkaplar, çok hafif ve kompakt bir makineye sahip olmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu makineler 9 Kg kadar düşük ağırlığa sahiptir. Bu tip manyetik matkaplar kulelerde ve köprüler gibi yüksek yerlerde kullanılmak için idealdir.

  • Kompakt Manyetik Matkaplar

Kompakt manyetik matkaplar, sınırlı delme durumları için özel olarak üretilmiş düşük profilli manyetik matkaplardır. Yatay delme yapabilirler. Bu tip manyetik matkaplar sadece delme işlemini gerçekleştirir.

  • Otomatik Manyetik Matkaplar

Tam otomatik manyetik matkaplar en gelişmiş ve sofistike makinelerdir. “Tam otomatik” manyetik matkaplar otomatik delme beslemesi gerçekleştirir, delik açıldığında makineler otomatik ters beslemeye gider ve matkap kafası tepeye ulaştığında besleme otomatik olarak durur. Tam otomatik delme makineleri, yükü kendi başına ayarlar.

  • Havalı Pnömatik Manyetik Matkaplar

Pnömatik manyetik matkaplar bir pnömatik motor ve kalıcı bir manyetik ile donatılmıştır. Bu manyetik matkaplar elektrik güç kaynağından tamamen bağımsızdır. Hava kompresörü ile çalışır. Pnömatik manyetik matkaplar yangın tehlikesi olan yerlerde delmek için ideal makinelerdir. Pnömatik manyetik matkapların çok daha az bakım gerektirmesi gibi büyük bir avantajı vardır.

  • Hareketli Tablalı Manyetik Matkaplar

Hareketli tabla manyetik matkaplar, günümüzün en yenilikçi manyetik matkaplarıdır. Hareketli tablalı manyetik delme ve freze makinesi olarak da adlandırılırlar. X ve Y Ekseninde hareket edebilen bir taban mekanizması ile donatılmıştır. Bu mekanizma sayesinde kama yuvaları veya oval delikler yapmak için freze işlemleri yapabilir.